Minderheidscoalitie en beoogd wethouder Haagsma voorlopig in wachtkamer

Gepubliceerd op: 24 april 2025 13:04

Van onze raadsverslaggever Erik Driessen:

Politieke Unie, PvdA en VVD moeten nog even afwachten of ze verder kunnen met hun gewenste minderheidscoalitie. Ook is onduidelijk of Wiemer Haagsma namens de Politieke Unie de plek van de opgestapte wethouder Jansen van ONS kan overnemen. Dat is de uitkomst van een 'procesdebat' over de politieke situatie nadat de drie genoemde partijen het vertrouwen in coalitiepartner ONS opzegden.

Alle partijen schaarden zich achter een motie van ChristenUnie-SGP. Die fractie pleitte voor een informatieronde waarin een externe formateur alle partijen vraagt naar hun prioriteiten voor de komende tijd. Uiterlijk half mei moet blijken of de minderheidscoalitie inderdaad de zegen krijgt. De partijen benadrukken wel dat ze vertrouwen hebben in de wethouders die nu nog in functie zijn.

Buitenspel gezet

Vooral ChristenUnie-SGP en het CDA waren kritisch over de afgelopen weken. Ze voelen zich buitenspel gezet omdat Politieke Unie, PvdA en VVD zelf besloten dat ze als minderheidscoalitie verder willen. "Ook het nieuws over de wethouderskandidaat ontvingen we tegelijk met de media. Maar de gemeenteraad benoemt een wethouder, niet de krant", vindt Sjoerd de Boer (ChristenUnie-SGP) die de gang van zaken niet democratisch vindt.

Vooral snelheid

Volgens de drie wilden ze vooral snelheid maken. "Betrouwbaar bestuur heeft altijd voorop gestaan", zei VVD'er Jelmar Halma daarover. "We kiezen voor een oplossing die de gemeente bestuurbaar houdt en niet voor een lang proces", stelde ook Alex Tuinenga van Politieke Unie. De Boer wees er nog fijntjes op dat de drie partijen juist kozen voor 'politieke instabiliteit' door de coalitie op te blazen over het dossier coffeeshop.

Geen motie van treurnis

Het CDA toonde zich maandag nog kritischer. Volgens Marien van der Slikke raakt de situatie zijn partij diep. "We zijn teleurgesteld dat voor de derde keer een wethouder opstapt. En bij de coalitie bespeur ik geen enkele zelfreflectie over de bestuurlijke chaos die is ontstaan", aldus de CDA-fractievoorzitter die desondanks opriep tot 'verbinden'. Zijn motie van treurnis kwam daarom vreemd over op onder meer D66 en GroenLinks. "Misschien moeten we maar een motie van treurnis over het CDA indienen", zei Sandra Schrijver (GroenLinks). Van der Slikke trok zijn motie uiteindelijk in.

Teleurgesteld

Meer sympathie was er voor de motie van ChristenUnie-SGP. Ook de drie coalitiepartijen kunnen daarmee leven. "Maar ik sta hier wel teleurgesteld. We hebben geen rare dingen gedaan en wilden bestuurlijk het beste voor de Noordoostpolder", vindt Alex Tuinenga, die wel erkent dat het beter was geweest als de andere partijen een rol hadden kunnen spelen. Hij schaarde zich daarom ook achter het idee van ChristenUnie-SGP. Wel pleitte hij voor snelheid.