De gemeenteraad van Noordoostpolder gaat voor een Spoedeisende Hulp (SEH) in de nieuwe Antonius polikliniek die aan de Urkerweg moet komen. Alle partijen schaarden zich, sommige met bedenkingen, achter een motie van ONS, ChristenUnie-SGP en D66.
Volgens de partijen moet het college zich samen met de Raad van Bestuur van het Antoniusziekenhuis en andere partners hard maken voor zo'n voorziening. Op een SEH kunnen mensen terecht met spoedeisende hulpvragen. Daarvoor moeten polderbewoners momenteel naar een ziekenhuis verderop in de regio.
Berthoo Lammers (ONS) wees erop dat volgens de Raad van Bestuur financiƫn geen struikelblok is. Een gebrek aan personeel kan dat wel zijn. 'Daarom moeten we zorgen dat we die mensen wel naar de polder krijgen. Dat is bij het project Polderdokter ook gelukt. Deze kans moeten we niet laten liggen,' vond Lammers. Hij was wel realistisch. 'Het zorgaanbod dat we hadden, krijgen we niet meer terug. Hoe triest ook...'
Wethouder van Amersfoort zou liever zien dat 'het maximaal haalbare' zijn opdracht zou worden. Volgens hem gaat het vooral om maximale spoedzorg waarbij polderbewoners zo snel mogelijk worden geholpen. 'Dat vind ik onvoldoende: een SEH moet de insteek zijn, geen drempel minder,' stelde Lammers echter. 'Als we voor spoedzorg gaan, verandert er niets. Dat hebben we namelijk al,' viel Arja Heerspink (Politieke Unie) hem bij.
CDA en PvdA schaarden zich ook achter de motie, maar pleitten in de discussie wel voor realisme. 'We moeten eerlijk zijn tegenover onze inwoners. Uiteindelijk zijn de zorgverzekeraars de baas. Die sluiten in Heerlen ook een ziekenhuis terwijl de minister tegen is,' zei Henk van der Linde (PvdA).
Volgens Jelmar Halma was dat geen goede vergelijking. 'Inwoners van Heerlen kunnen nog steeds binnen een straal van twintig kilometer bij een ander ziekenhuis zijn. Bij ons zit echt een gat,' aldus de VVD'er. Dat vond Wim van Wegen (D66) ook. 'De Noordoostpolder is een blinde vlek op de zorgkaart. Een SEH is gewoon noodzakelijk.'